Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina tar täten i Nagoya

Publicerad: 18 oktober 2010, 08:45

Idag öppnas miljömötet i Nagoya. Kina lanserar en handlingsplan för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. I EU går arbetet trögt med att betala naturskydd i andra länder.


Ämnen i artikeln:

Kina

Det första mötet för FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) hölls i Rio de Janeiro 1992. Nu öppnar det tionde mötet i Nagoya. Under tio dagar mellan 18 – 28 oktober ska länderna enas om nya mål för naturskyddet och artbevarande.

Konventionen om biologisk mångfald innehåller mål om bevarande av biologisk mångfald, hållbart nyttjande av naturresurser och rättvis fördelning av vinsterna från genetiska resurser. 2002 kom parterna på svenskt initiativ överens om att hejda förlusten av biologisk mångfald till år 2010.

Konventionens kansli har presenterat en handlingsplan och förslag till nya mål för år 2020 – det är detta dokument som ska förhandlas klart och godkännas av parterna i Nagoya.

Kina har presenterat en egen handlingsplan som går ut på att skydda 52 områden från exploatering – de omfattar totalt 23 procent av landets yta – inrätta en statlig fond och sätta upp mål för att bromsa förlusten av biologisk mångfald till år 2020, rapporterar Guardian.

Delstaten Sichuan som är först ut att sjösätta planen har inrättat fem nya naturskyddsområden och reserverat drygt 1 miljard kronor för ändamålet. Syftet är bland annat att skydda den utrotningshotade jättepandan och att mildra effekterna av jättedammar.

I EU går det trögt att få fram pengar till arbetet med CBD-konventionen. Medlemsländerna är inte beredda att finansiera naturskydd i andra länder om det inte finns ordentliga system som kontrollerar och utvärderar att pengarna verkligen gör nytta.

EU: s miljöministrar som möttes i Luxemburg förra veckan kunde inte enas om något ekonomiskt stöd till naturskydd och artbevarande i andra länder. Miljöministern från ordförandelandet Belgien sade att parterna måste få till en sådan finansiell mekanism på mötet i Nagoya.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Kina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News