Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kinas befolkningstopp kan komma tidigare än väntat

Publicerad: 2 maj 2011, 10:02

Nya data tyder på att Kinas befolkningsökning kan komma att plana ut strax efter 2030. Vilket innebär att landets energiförbrukning och koldioxidutsläpp kan minska tidigare än väntat.


Ämnen i artikeln:

IndienKinaKoldioxidutsläpp

Det har aldrig funnits fler människor på jorden än nu, och vi har aldrig konsumerat så mycket energi. Men enligt två nya rapporter tyder data på att befolkningsökningen kan komma att plana ut tidigare än väntat, skriver The Guardian.

Kinas nationella folkräkning visar att befolkningsökningen har halverats under det senaste decenniet. Ökningen på 70 miljoner människor gör att landets invånarantal är uppe i 1,34 miljarder, vilket är lägre än tidigare prognoser av kinesiska demografer, som förväntar sig att befolkningen når en topp på 1,5 miljarder människor 2035.

Delvis som ett resultat av detta kan även efterfrågan på energi sjunka tidigare än väntat. Inflytelserika Lawrence Berkeley National Laboratory utfärdade i onsdags nya prognoser som visar att Kinas energiförbrukning sannolikt kommer att plana ut om cirka 20 år.

Med en mättnad i bland annat byggandet av bostäder, kommersiella lokaler och järnvägar samt en förväntad befolkningstopp 2030 kommer det inte att finnas samma behov av till exempel stål och cement. Vilket i sin tur skulle kunna leda till minskade koldioxidutsläpp. Enligt rapporten kan Kinas utsläpp komma att plana ut eller till och med minska från och med 2027.

Det konstateras dock att andra utvecklingsländer kommer att fortsätta växa, även om Kinas befolkningsökning och energibehov planar ut. Vid Kinas nästa folkräkning 2021 kommer förmodligen Indien att ha gått om som världens folkrikaste nation. Med nuvarande utveckling räknar demografer med att jordens befolkning kommer att öka från dagens sju miljarder till nio miljarder 2050.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

IndienKinaKoldioxidutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.