Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kinas föroreningar ger mindre regn

Publicerad: 28 augusti 2009, 08:48

I östra Kina har de lätta regnfallen minskat med nästan en fjärdedel under de senaste 50 åren och forskare från bland annat Sverige kan knyta förändringen till luftföroreningarna. Riskerna det medför är bland annat torka och mindre skördar.


Ämnen i artikeln:

KinaLuftföroreningar

Antalet regndagar per år har minskat med 23 procent på 50 år i vissa områden i östra Kina. Framför allt har de lätta regnfallen, under 10 millimeter, minskat. I hela landet har utsläppen till luften ökat med 800 procent under det senaste århundradet.
Nu har en grupp klimatforskare från USA, Kina och Göteborgs universitet lyckats påvisa ett samband mellan det minskande regnet och luftföroreningarna. Enligt dem beror det på mängden aerosol i atmosfären.

Aerosol består av små partiklar med gas och vatten runt sig som kan binda regndroppar i molnen och i den nya studien har forskarna upptäckt att regndropparna var betydligt mindre där aerosolhalterna var höga. I vissa fall var de bara hälften så stora som normalt. Mindre regndroppar har svårare att forma sig till moln som kan frigöra regnet, vilket därför är orsaken till minskningen av de lätta regnen i Kina.
Studien bygger på data från 162 väderstationer och publiceras i tidskriften Journal of Geophysical Research.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

KinaLuftföroreningar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News