Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kinas klimatmål: Öka utsläppen med 80 procent till 2020

Publicerad: 2 december 2009, 12:43

Kritiken mot Kinas klimatmål växer sig nu starkare. Falsk matematik – säger experterna.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Kina lovade förra veckan att man ska minska sin "kolintensitet" med 40-45 procent fram till 2020. Att minska "kolintensiteten" kan emellertid betyda en rejäl ökning av de verkliga koldioxidutsläppen. I Kinas fall kan ökningen bli så hög som 80 procent om man ser till landets tillväxttakt.

Att räkna kolintensitet bygger på att man dividerar de verkliga koldioxidutsläppen med BNP. Sättet att räkna har nu fått mycket kritik. Branschorganisationen Eurofer som representerar den europeiska stålindustrin har till exempel räkna ut att Kinas utsläpp av koldioxid, räknat med en årlig BNP-ökning på 8 procent, innebär en total utsläppsökning på 75 till 90 procent.

Också den svenska energieffektiviseringsgurun Hans Nilsson meddelade veckan att han var ytterst tveksam till Kinas sätt att räkna utsäppsminskningar.
– Det är inte så mycket att hurra för även om det naturligtvis är bättre än ingenting. Men i realiteten torde det närmast motsvara ett normalt utbyte av den föråldrade teknik man har till dagens och det kommer nog att hända ändå i stor utsträckning under en 15-årsperiod. Resultatet kommer att bli att Kina istället för att minska utsläppen ökar dem med totalt 80 procent och går från utsläpp på cirka 4 ton per capita till 7 ton per capita, skriver han i en kommentar.

Hans Nilsson påpekar också att Kina inte är ensamma om att måla upp intensitetsförbättringar som kraftfulla målsättningar. Också Sverige har använt sig av den här matematiken, bland annat i den senaste energipropositionen där man frångick EU:s krav på uttrycka nationella mål i absoluta termer som GWh eller liknande.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.