Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kineser vill köpa Volvo

Publicerad: 5 februari 2009, 06:36

Volvos ägare Ford Motor för samtal om försäljning med kinesiska Geely Automobile.


Ford håller preliminära samtal med kinesiska Geely Automobile Holdings om försäljning av det svenska varumärket Volvo. Det uppger tre oberoende källor för Bloomberg.

Ford uppges få betydligt sämre betalt än de 6,4 miljarder dollar som bolaget betalade för Volvo 1999.

För Geelys huvudägare, kinesen Li Shufu, är det eventuella köpet av Volvo ett steg att slå sig in på den europeiska och amerikanska bilmarknaden. Trots att Volvo redovisar kraftigt minskad försäljning skulle köpet bidra till Geelys expansionsplaner.

– Li har en entreprenörs själ och ingen rädsla. Han bara kör och får saker gjorda, säger Tim Dunne, analytiker av den asiatiska bilmarknaden vid J.D. Power and Associates, till Bloomberg.

Varken företrädare vid Ford eller Geely vill kommentera uppgifterna.

Under fjolåret gjorde Ford Motors en förlust på hela 14,6 miljarder dollar. Bolaget kämpar med att undslippa ta statliga stöd och eventuellt övertagande. Den amerikanska bilförsäljningen har rasat till den lägsta på 27 år.

I juni sålde Ford brittiska Jaguar och Land Rover till indiska Tata Motors för 2,4 miljarder dollar. 2007 sålde Ford märket Aston Martin till en grupp investerare för 931 miljoner dollar.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.