Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kinesisk vindkraftstillverkning till Sverige?

Publicerad: 19 november 2010, 06:59

– Sverige är ett av länderna vi tittar på, säger chefen för ett av världens största företag när de söker placering för en europeisk vindkraftfabrik.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Kinesiska ZPMC, tillverkare av världens största kranar, vill växa inom vindkraft och planerar nu att sätta upp en tillverkningsfabrik i Europa. Sverige är ett av länderna som bolaget tittar på. Det säger ZPMC:s senior vice president Dai Wenkai i en intervju i Shanghai.

ZPMC, Shanghai Zhenhua Heavy Industries, startades 1992 och är idag ett av världens största bolag. De har 75 procent av marknaden för tung hamnutrustning, som containerkranar, och är involverade i några av världens största infrastrukturprojekt.

Men det är offshoreindustrin och vindkraftsektorn som väntas bli motorn för bolagets tillväxt. Tidigare i år slukade ZPMC amerikanska oljeriggbolaget Goldman United för 125 miljner dollar för att snabbt ta marknadsandelar.

Även om ett flertal vindkraftprojekt försenats i Europa under
lågkonjunkturen tror Dai Wenkai att efterfrågan kommer ta fart.

– Vi tror att inom den närmaste framtiden kommer många offshoreprojekt inom vindkraft att starta i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Danmark och andra länder vid Nordsjön, säger han.

För att komma närmare händelsernas centrum planerar nu bolaget att sätta upp en tillverkningsfabrik i Europa.

– För att kunna förse Europa med stålkonstruktioner till havsbaserade vindkraftprojekt, överväger vi att hitta en plats att förvara och montera produkter, säger Dai Wenkai

– Sverige är ett av de länderna som vi tittar på, säger han under en
runtvandring på deras gigantiska tillverkningsområde i Shanghais ytterkant.

Han lägger också till att Danmark och Nederländerna är intressanta länder för placering av en anläggning.

Huvudkontoret för ZPMC Europe ligger i Amsterdam. Men det är långt från säkert att monteringsfabriken hamnar i Nederländerna eftersom Rotterdams hamn är så stökig; båtarna måste ofta köa innan de kan docka.

– Vi kommer antagligen ta beslut under mitten av 2011. Men allt är avhängigt på hur vindkraftbranschen utvecklas i Europa, säger Dai Wenkai.

ZPMC har tidigare varit involverat i offshoreprojekt i Nordsjön som
leverantör till Scottish and Southern Energy.

ZPMC har ockå lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med svenska bolag. Dels finns en lång relation med ABB och Svenskholländska AkzoNobel är en strategisk
partner gällande skyddsfärg. Göteborgs Hamn använder sig av kranar från ZPMC, vilka de köpte in för 250 miljoner kronor för fem år sedan.

Innan den globala lågkonjunkturen växte det kinesiska bolaget med häpnande 30 procent per år. Idag omsätter bolaget 4 miljarder dollar, något de väntar ska ha ökat med 100 procent inom fem år.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.