Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kinesiska bönder hotades när Stora Enso köpte mark

Publicerad: 23 november 2010, 09:03

Stora Enso är i blåsväder för gamla synder i samband med expansion av eukalyptusodling i södra Kina.


Ämnen i artikeln:

CsrKinaSkog

Stora Enso började 2002 köpa markrättigheter i Guangxi i södra Kina. Enligt Dagens Nyheter ska en rad övergrepp mot lokalbefolkningen ha skett i samband med köpet. Källan till kritiken är en rapport från organisationen Right and Resources Initiative, som bland annat stöds av det svenska biståndsorganet Sida.

Övergreppen ska framför allt ha gjorts av det bolag som den lokala regeringen bildat för att sköta förhandlingarna med Stora Enso. Bolaget ska ha lurat och idkat påtryckningar på lokalbefolkning samt hotat bland annat lärare och byledare med sparken om det inte skaffat fram mark till bolaget.

Mellanhänder ska ha hänvisat till att det är en regeringsaffär med fast pris för marken och lagt beslag på en del av köpeskillingen. Än idag står många bönder utan skriftliga kontrakt.

Stora Enso håller med om kritiken.

– Vi delar många av de synpunkter som framkommer i rapporten, om de utmaningar man har i Kina runt markfrågor, säger Stora Ensos vice vd Mats Nordlander till Dagens Nyheter.

Han säger att bolaget förra året ändrade processen för hur man skriver kontrakt samt att man även kontrollerar äldre kontrakt. I de fall fel upptäcks som inte kan rättas till lämnar man tillbaka marken, säger han till Dagens Nyheter.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

CsrKinaSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.