Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kinesiskt dammbygge dränker Sudans kulturskatter

Publicerad: 24 Januari 2011, 10:57

Den pågående delningen av Sudan hotas av ett kinesiskt dammbygge. Projektet förvärrar den etniska konflikten mellan norra och södra delen av landet, skriver organisationen International Rivers.


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Den sudanesiska regeringen har anlitat det kinesiska företaget Sinohydro att bygga en vattenkraftsdamm i övre Nilen. Konstruktionen av Kajbar-dammen kommer att lägga stora områden i södra delarna av landet under vatten, rapporterar International Rivers

Det planerade vattenkraftverket beräknas att få en kapacitet på 360 Megawatt. Den tillhörande dammen kommer att lägga ett 110 kvadratkilometer stort område under vatten och tvinga cirka 10 000 människor att flytta.

Projektet kommer också att förstöra konstskatterna från det antika Nubien. Mycket av det gamla Nubien lades under vatten när Aswan-dammen byggdes på 60-talet. Nu kommer det som finns kvar av den 5 000 år gamla kulturen att sopas bort, rapporterar International Rivers.

Det har varit mycket oroligt runt det kinesiska företaget Sinohydros projekt i Sudan. 2007 slog polisen till mot lokalbefolkning som protesterade mot Kajbar-projektet  –  dödade fyra demonstranter och skadade över 20. FN:s sändebud riktade stark kritik mot agerandet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.