Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kista Green ICT hoppas bli vägledande

Publicerad: 9 november 2010, 10:03

Nästa onsdag är det dags för Kista Green ICT. Ett endagsseminarium där man hoppas reda ut begreppet grön IT och måla upp en bild av branschens framtida potential.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikGrön ItMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

I år har Stockholm, som första stad någonsin, blivit utsedd till European Green Capital. I den rollen ville man anordna ett seminarium om grön IT, och då föll det sig naturligt att samarbeta med Kista Science City, eftersom det är där branschens stora företag finns. Resultatet är Kista Green ICT – ett endagsseminarium om framtiden för grön IT. Men vad är egentligen grön IT eller ICT?

– Idag finns det ingen precis definition av begreppet. SIS (Svenska standardiseringsinstitutet) arbetar med att formulera begreppet och förhoppningen är att Sverige ska sätta standard även internationellt sett, säger Åke Lindström, marknadschef och projektledare på Kista Science City.

Han berättar att analysföretaget Gartner har ägnat ett år åt att utreda branschens potential. Under seminariet kommer de att presentera delar av sina resultat och diskutera hur stor marknaden egentligen är.

Besökarna kommer även att få träffa företrädare för IT-jättar som Microsoft, IBM och Ericsson. Företag som ser det växande intresset för grön IT och som dessutom har förstått att det är en bransch där man kan tjäna pengar.

– Vi vill visa på grön IT:s bredd och djup, och hoppas kunna ge indikationer på var man kan spinna vidare. Förhoppningsvis kan vi visa upp en helhetsbild av området, som idag alltså varken är ordentligt definierat eller standardiserat. Ska man ta till stora ord så hoppas vi att seminariet kan bli vägledande, säger Lindström.

Vad är då nästa stora grej inom grön IT?

– Den stora potential som IT faktiskt har när det gäller att förändra världen. Om du tittar på till exempel framtidens bil – som kommer att vara beroende av smarta el- och energinät – så handlar en stor del, cirka 30 procent, av utvecklingen om bilens mjukvara. Och eftersom transportnäringen står för en så pass stor del av jordens koldioxidutsläpp så kan modern teknologi verkligen göra skillnad. Och då pratar vi ändå bara om en av alla branscher.

Förhoppningsvis kommer Kista Green ICT att bli en återkommande tillställning, och ska man tro Lindström så är det definitivt värt att ändra i kalendern om du har annat inbokat nästa onsdag!

Mer information och möjlighet till anmälan finns här: https://kistagreenict.com

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.