Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kitekraft: Så funkar det

Publicerad: 10 oktober 2016, 09:14

Nästa år öppnar det första ”kite-kraftverket” i Skottland. Enligt företaget bakom projektet är energigenererande drakar en lösning som är både enklare och billigare än traditionella vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöFörnybar EnergiKlimatförändringarKlimatpolitikMiljöteknikVindkraft

Nästa år öppnar det första ”kite-kraftverket” i Skottland. Enligt företaget Kite Power Solutions är energi genererande drakar en lösning som är både enklare och billigare än traditionella vindkraftverk, och det gör den lämplig även för utvecklingsländer.

Tekniken bygger på att man fäster två jättelika kites, var och en är cirka 70 kvm, på varsin sida om en tubin. Drakarna turas sedan om att lyfta med vinden till 450 meter. De flyger i en åtta och när de rör sig drar de i ett rep som sitter fast i en turbin. På så sätt genereras energi. Tekniken är lätt att installera och underhålla och den kan placeras både på land och på flottar långt ute till havs.

I mars 2017 hoppas Kite Power Solutions kunna öppna Storbritanniens första kite-kraftverk i Skottland.

Se filmen som beskriver tekniken här.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.