söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klä dig i vete och fjädrar

Publicerad: 13 januari 2009, 09:06

I framtiden kan det bli möjligt att göra bekväma kläder av proteiner som utvinns ur exempelvis kycklingfjädrar.


Forskare i Australien arbetar nu med att göra det möjligt att använda restprodukter från livsmedelsproduktion till att göra kläder av. Hittills har forskarna lyckats göra mjuka tröjor av kycklingfjädrar och jeans av vete.

Det handlar då egentligen om proteiner som keratin och gluten som utvinns och som sedan används för att skapa material som påminner om vanligt tyg. Fördelen med det här tyget är förstås att det helt och hålet görs av produkter som annars skulle slängas.

Att göra kläder av sådant här restmaterial har varit möjligt i nästan 50 år, men fram tills nu har kläderna inte varit särskilt praktiska. De har nämligen inte klarat väta särskilt bra så de kunde inte användas om det regnade.

Med hjälp av nya nanotekniska metoder har forskarna nu kommit runt det problemet och lyckats få ett vattenbeständigt material som bygger på restprodukter. Även tygets tålighet har förbättrats så det går nu att använda för att klä möbler.

För närvarande produceras 38 miljoner ton av syntetiska tygmaterial varje år och forskarna hoppas att den här mer miljövänliga metoden ska kunna ta en del av den marknaden.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev