lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klädberget som slängs i onödan

Publicerad: 5 april 2011, 09:51

Naturvårdsverket ser en stor miljöpotential i klädåtervinning. Det handlar om de över 70000 ton textilier som i dag slängs rakt ner i soporna.

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Kunskapen om flöden av textilier i Sverige har historiskt sett varit begränsad. Men en ny rapport som Naturvårdsverket tagit fram visar att nettoinflödet av kläder och textilier till Sverige för 2008 låg på ungefär 132 000 ton eller knappt 15 kg/person och år.

Uppskattningsvis 8 kg/person och år hamnar i soporna.

Att förebygga avfall är en åtgärd som ska prioriteras. Detta har slagits fast ett flertal gånger, inte minst via olika EU-direktiv. Ändå förekommer det inte någon egentlig materialåtervinning när det kommer till textila material.

Till Svenska Dagbladet säger Sanna Due, miljöhandläggare på Naturvårdsverket och den som beställt rapporten:

– Vi har en trend i helt fel riktning där vi slänger mer och mer. Vi köper en väldig massa kläder som vi bara använder några gånger och sedan slänger i soppåsen, det är inte hållbart i längden.

Slutsatsen som dras i den nya rapporten är att det borde finnas en ”potential att öka både insamlingen, återanvändningen och återvinningen av textilier inom Sverige”.

Konsumentföreningen Stockholm har nyligen låtit göra en undersökning på hur svenskarna ställer sig inför en möjlig klädåtervinning. Resultatet visar att 70 procent av de tillfrågade är positivt inställda och tror på ett reglerat system för insamling av kläder.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev