onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klädföretag satsar på regenerativt jordbruk

Publicerad: 3 augusti 2020, 09:29

Den nya certifieringen för produkter från regenerativa jordbruk. Foto: Regenerative Organic Alliance

Ny certifiering lockar klädföretag att lansera textil från regenerativa jordbruk.


JR


Intresset för så kallat regenerativt jordbruk har ökat kraftigt de senaste åren och allt fler forskare pekar på regenerativt jordbruk som en möjlig lösning på livsmedelssektorns klimat- och miljöproblem. Nu börjar också klädindustrin intressera sig för begreppet och nyligen startade friluftsmärket Patagonia en kampanj som tar upp fördelarna med regenerativt jordbruk. Samtidigt lanserar Patagonia en kollektion med t-shirts som är tillverkade av material från jordbruk som använder regenerativa jordbruksmetoder. 

Regenerativt jordbruk har ingen exakt definition och består i dag av en kombination av jordbruksmetoder som fokuserar på jordhälsa, mikrobiologi, biologisk mångfald och kolbindning. Metoderna kan till exempel handla om att minimera plöjning, hålla fält gröna så länge som möjligt för att binda kol i marken och att arbeta med direktsådd och ordnade växtföljder för maximerad biodiversitet. 

Regenerativt jordbruk fick extra uppmärksamhet efter att FN:s klimatforskningspanel, IPCC, tog upp många av metoderna i rapporten ”Climate Change and Land” i augusti 2019. I början av 2020 blev Patagonia en av grundarna bakom initiativet Regenerative Organic Alliance där medlemsföretagen också tagit fram en certifiering för regenerativt odlade produkter. I Sverige finansierar Axfoundation utveckling av metoder för regenerativt jordbruk i testprojekt. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev