Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klädföretag slarvar med leverantörskoll

Publicerad: 17 december 2010, 09:21

Trots att klädindustrin har granskats hårt de senaste tio åren finns det stora brister i svenska klädföretags etik- och miljöarbete i andra länder, bland annat när det gäller användningen av kemikalier.


Fair trade center har granskat nio svenska klädföretags etik- och miljöarbete i leverantörsländer och konstaterar att det finns en del brister, framför allt när det gäller arbetsförhållanden. Mycket övertid, löner som inte går att leva på och bristande möjligheter för arbetarna att påverka sina arbetsvillkor är några vanliga problem, enligt Fair trade centers rapport.

Bara tre av de undersökta företagen ställer krav på levnadslön, det vill säga en lön som det går att försörja sig på.
– Protester mot låga löner i länder som Kambodja och nu senast ett flertal dödsfall vid en brand på en klädfabrik i Bangladesh vittnar om att arbetsvillkoren för klädarbetare fortfarande är usla. Det är motsägelsefullt att klädföretagen själva anser att övertidsarbete är ett stort problem samtidigt som få av dem har något seriöst arbete för att höja löner och öka organisationsfriheten, säger Christopher Riddselius, projektledare på Fair trade center.

Rapporten efterlyser större transparens och mer information om hållbarhetsarbetet till företagens kunder. Dessutom vill Fair trade center se fler miljökontroller och ett kontinuerligt arbete med att minska kemikalieanvändningen. Enligt organisationen är bristande ansvar för kemikalieanvändning i produktionen ett framträdande drag i undersökningen.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.