Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klänning av svensk skog gör debut på kvällens Nobelbankett

Publicerad: 10 december 2018, 09:36

Övermarskalk Andrea Montano Montes iklädd den klänning som har producerats av svensk skogsråvara.

Foto: Peter Knutson

Övermarskalk Andrea Montano Montes kommer bära en klänning som är helt producerad av svensk skogsråvara under kvällens Nobelbankett. Svenskt konstsilke som har tagit fram klänningen menar att skogsbaserade textiler är möjliga att tillverka i större skala framöver.


Under kvällens Nobelbankett kommer övermarskalk Andrea Montano Montes bära en klänning som är producerad av råvara från svensk skog. Klänningen består helt och hållet av svenskt papper vilket, enligt Svenskt konstsilke, innebär att mindre vatten krävs vid råmaterialproduktion än exempelvis bomull enligt.
– Det man kan säga är att tillverkning av papper är betydligt mindre resursbelastande än bomull som är det material som är vanligast att jämföra med. Svensk skog behöver ingen konstbevattning och det går åt ungefär en tiondel så mycket vatten som tillverkning av bomull, säger Urban Olsson, vd på Svenskt konstsilke som har tillverkat klänningen under varumärket Fabric Forest.

Han påpekar att den stora skillnaden är att Sverige inte har någon vattenbrist, till skillnad från de länder där bomull produceras. I exempelvis Indien är det mer än 100 miljoner människor som inte får tillräckligt mycket färskvatten samtidigt som flera miljarder liter vatten går åt till att producera bomull. Dessutom används ogräsmedel i stor utsträckning vid bomullsproduktion i flera av de länder som levererar bomull till svenska kläder.
– I råmaterialproduktionen blir det en väldigt stor skillnad i miljönytta men i den textila produktionen är miljöpåverkan ganska likartad. Det handlar exempelvis om när tygerna färgas, säger Urban Olsson.

Tillsammans med Smart textiles vid Högskolan i Borås har Svenskt konstsilke tidigare gjort en klänning av samma typ av tyg som har visats upp i ett demoexemplar i knappt två år. Klänningen som används på Nobelbanketten är emellertid den första pappersproducerade klänningen som används på riktigt berättar Urban Olsson.

Det pappersbaserade tyget kan jämföras med linne som är lite grövre i strukturen. Användnings- och tvättmöjligheter är jämförbara med bomullsplagg.

Urban Olsson ser att det finns en potential att tillverka tyger av svenskt papper i stor skala framöver. Han menar framför allt att materialet kan användas i inredningstextil på kort sikt, då det är en bit kvar innan man på allvar kan ersätta komforten i bomull och viskos. Svenskt konstsilke är redo att sätta igång produktionen i större skala och hoppas att kommersiella samarbeten ska bidra till att sänka produktionskostnaderna.
– Det är ganska billiga råmaterial så vi räknar med att vi ska kunna möta rimliga kostnadskrav för de här produkterna. Men som alltid när det gäller nya produktlanseringar handlar det inledningsvis om premiumprodukter med mindre. Efter hand när volymen ökar räknar vi med att produktionskostnaden ska kunna gå ner, säger Urban Olsson.

Pappret i klänningen som Andrea Montano Montes kommer bära under kvällens Nobelbankett levereras av Ahlstrom-Munksjö och Nordic-Papper. Ahlstrom-Munksjö meddelar i en kommentar att projektet öppnar upp för ytterligare intressanta forsknings- och utvecklingsmöjligheter inom området, och att man nu undersöker möjligheterna för en kommersiell lansering av textil baserad på pappersmassa till möbel- och inredningsindustrin.

Här är en bild på klänningen i fullformat.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.