Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klarar vindkraften en elbilsflotta?

Publicerad: 27 februari 2009, 12:09

Danska konsortiet Edison gör Bornholm till testlabb och får hjälp av IBM och Siemens att balansera laddning i elnät som domineras av vindkraft.


Vindkraftens väderberoende fluktuationer kräver ett stabilt kraftnät som kan hantera det ojämna energitillskottet. Bornholm har mycket vindkraft och få invånare, runt 40 000. Ön blir därför testområde för konsortiet Edison, där ett par kraftbolag, Danmarks Tekniske Universitet, Siemens och IBM ingår.

Siemens bidrar med teknik för att föra över ström från vindkraftsparkerna i Nordsjön till näten på land. Gasisolerad högspänningsöverföring, GIL, heter metoden. IBM bidrar med forskare från Danmark och labbet i Zürich samt en dator till DTU för att i stor skala simulera elnät och en stor flotta av elbilar som behöver laddas.

Danmarks klimat- och energiminister Connie Hedegaard startar Edison i en Tesla Roadster.

Edison som officiellt startade i onsdags är givetvis uppkallat efter Thomas Alva, som en tid faktiskt tillverkade elbilar. Med påtaglig möda har man dock fått till en akronym som förklaras med ”Electric Vehicles in a Distributed and Integrated Market using Sustainable Energy and Open Networks”. Edison ska rulla i tre år och sägs vara världens största försök med ”intelligenta elbilar”.

Men Bornholm ska inte nödvändigtvis fyllas med elbilar. Vi simulerar och ska inte äventyra öns tillgång på el, förklarar IBM. Målet är tio procent elbilar och elhybrider i den danska bilflottan inom några år. Med Edisons hjälp ska danskarna slippa gnola på det gamla örhänget I en grönmålad båt – som profetiskt förutsåg att ”blåser det inte så ligga vi still”. Danmarks mål är att halva energibehovet ska komma vindmöllorna år 2025.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.