Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klart för ny lag som skärper reglerna för farliga kemikalier

Publicerad: 13 December 2005, 14:52

Europas invånare får bättre skydd mot farliga kemikalier. Under tisdagen kom politikerna på EU:s ministermöte i Bryssel överens om nya kemikalielagstiftningen Reach. – Jag hade velat se betydligt starkare kemikalieregler men sammantaget är det ett mycket betydelsefullt beslut, säger miljöminister Lena Sommestad som deltog i mötet.


Lena Sommestad var jag orolig för att reglerna om utbyte av farliga ämnen skulle urholkas, men istället gick ett förslag om skärpningar igenom.

– Det är en framgång i en prioriterad fråga för Sverige, säger miljöministern.

– Sverige har också fått gehör för förbättrad hantering av basindustrins råvaror, som till exempel pappersmassa. Det är viktigt för svensk industri.

1300 nya sidor text ska enligt Reach-förslaget ersätta 40 olika lagar på kemikalieområdet. Några viktiga punkter är följande:

+ Industrin får ett tydligt ansvar för att ta fram data, göra riskbedömningar och föreslå åtgärder för att hantera riskerna. Ansvaret läggs främst på tillverkare och importörer.
+ Industrin ska registrera 30 000 ämnen före år 2016 och riskbedöma cirka en tredjedel av dessa.
+ Kemikalier med vissa farliga egenskaper ska inte få användas utan särskilt tillstånd.
+ Säkrare alternativ ska övervägas vid prövningen av farliga kemikalier. Om alternativen är ekonomiskt och tekniskt rimliga ska de farliga ämnena bytas ut.
+ En ny självständig myndighet baserad i Helsingfors ska administrera kemikaliesystemet.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.