Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klart för start på norska saltkraftverket

Publicerad: 23 November 2009, 13:10

I veckan är det dags. Världens första saltkraftverk startas upp i Norge och potentialen i osmos mellan havs- och färskvatten får bekänna färg.


På tisdagen kommer norska Statkrafts saltkraftverk i Tofte söder om Oslo att startas upp, skriver The Swedish Wire. Kraftverket är det första i sitt slag och syftet är att testa prototypen.
– Det är en typ av förnybar energi som, till skillnad från sol- eller vindkraft, producerar en förutsägbar och stabil mängd energi oavsett väder, säger Stein Erik Skillhagen, ansvarig för projektet på Statkraft, till The Swedish Wire.

Saltkraftverket
arbetar efter den osmotiska principen med saltvatten och färskvatten som insatsvaror. Sötvatten och havsvatten pumpas in i kammare och hålls åtskilda med hjälp av ett membran som släpper in färskvattnet till havsvattnet men stänger ute saltet. Den naturliga osmosen strävar efter att jämna ut saltkoncentrationen i kamrarna varpå ett tryck mellan kamrarna uppstår som i sin tur används för att alstra elektricitet.

Målet är i dagsläget inte att alstra några stora mängder energi. Kraftverket väntas initialt generera mellan två och fyra kilowatt.
– Vad som är viktigt nu är att testa och validera tekniken, inte att producera en massa elektricitet, säger Stein Erik Skillhagen till The Swedish Wire.

2015 hoppas Statkraft ha salkraftverk i kommersiell drift. Då räknar bolaget med att kraftproduktionen ska ha nått uppåt 25 MW. Statkraft bedömer att den globala kapaciteten för saltkraft är 1.700 TWh. Utmaningen är, menar bolaget, att utveckla mer energieffektiva membran. I dagsläget motsvarar en kvadratmeter membran en elproduktion på mindre än en watt. Statkraft planerar för membran som kan alstra två till tre watt per kvadratmeter men uppger att det är nödvändigt att nå en produktion på fem watt för att göra osmotisk energi lönsamt.
– Det är definitivt en punkt att arbeta med, säger Gerald Pourcelly på European Membrane Institute, till Swedish Wire och tillägger att en verkningsgrad på mellan fem och sex watt per kvadratmeter är tänkbart med tiden.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.