måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klart idag: Så ska regeringen importera varg till Sverige

Publicerad: 28 januari 2010, 13:23

Idag avslöjar regeringen att man ska importera 20 friska vargar till Sverige.

Ämnen i artikeln:

VargSkog

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Under fem år ska upp till 20 friska utländska vargar flyttas till Sverige. Vargarna ska införlivas i den svenska vargstammen och på sätt minska inaveln.
– Utgångspunkten är att jag och regeringen vill ha friska vargar i de svenska skogarna – både nu och i framtiden. För att rädda vargarna i Sverige så måste vi också se till att den mycket inavlade vargstammen blir genetisk frisk, säger miljöminister Andreas Carlgren på en presskonferens på förmiddagen.

Andreas Carlgren menade vidare att Sverige trots stark tillväxt av vargstammen, mellan 13 och 19 procent per år, inte varit på väg mot en långsiktigt livskraftig vargstam då den är inavlad. För att komma till rätta med problemet tar man därför tre steg – där det första är en import av friska vargar de kommande fem åren.

Det andra steget är en begränsning av vargstammen och här pratar Andras Carlgren om en "kontrollerad och varsam licensjakt". Det tredje steget är att göra berörda delaktiga – både regionalt och lokalt.
– Det är viktigt att komma ihåg att just detta med lokal acceptans i de områden som är berörda är ett av skälen till att EU tillåter vargjakt i lägen när vargstammen ännu inte har uppnått långsiktig livskraft, säger Andreas Carlgren

Regeringen
har nu gett Jordbruksverket i uppdrag att förbereda en import av vargar österifrån. Dessutom ska man flytta naturligt invandrade vargar i norra Sverige söderut.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev