Klimat
Klartecken för första fartygsbränslet från grön vätgas
Publicerad: 29 november 2021, 10:29
Fartyg kan snart tanka klimatneutral metanol tillverkad i Örnsköldsvik. På bilden hamnen i Oxelösund. Foto: Henrik Montgomery/TT
Så kallat elektrobränsle från vindproducerad vätgas och återanvända koldioxidutsläpp kan snart bli verklighet i Sverige. Det handlar om metanol som kan tankas i fartyg.
I fredags lanserade Energimyndigheten sitt förslag på nationell vätgas-strategi och samma vecka beviljade Klimatklivet 151 miljoner kronor i bidrag till Sveriges första produktionsanläggning för tillverkning av elektrobränsle i form av metanol för sjöfarten, så kallad e-metanol. Det är bolaget Liquid Wind som med hjälp av vindkraft ska tillverka vätgas, som kombineras med biogen koldioxoid från kraftvärmeverk för att tillverka e-metanol.
Efter bidragsbeskedet från klimatklivet ska anläggningen, som fått namnet Flagship One, enligt planerna börja byggas i Örnsköldsvik till våren med en planerad produktionsstart 2024. Anläggningen ska byggas i anslutning till Övik Energis kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket och kommer enligt uppgift att producera ett klimatneutralt, flytande fartygsbränsle till en volym av 50 000 ton årligen.
”Investeringsbidraget ger Liquid Wind en fantastisk möjlighet att snabbt implementera den första av många anläggningar. Det ger oss möjlighet att utnyttja resurser som redan finns i Sverige för att producera ett bränsle som ersätter fossila, importerade bränslen i dag. Med e-metanol som ersättning kommer koldioxidutsläppen minska med över 90 procent. Det positiva beslutet från Naturvårdsverkets Klimatklivet gör att Liquid Wind och våra samarbetspartners kan accelerera omställningen mot gröna bränslen”, säger Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind, i en kommentar.
Satsningen görs i samarbete med ett brett spektrum av internationella samarbetspartners. Det är Alfa Laval, Carbon Clean, Haldor Topsoe, Siemens Energy, Uniper och Worley.