Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klartecken för kraftledning för fossilfritt stål

Publicerad: 6 april 2021, 10:05

Regeringen godkänner investering hos Svenska kraftnät.

Foto: Getty Images

Regeringen godkänner investeringar i elnätet som krävs för att kunna producera fossilfritt stål i Gällivare.


Regeringen har gett klartecken till att börja förbereda en ny kraftledning, som kommer få betydelse för produktionen av fossilfritt stål i norra Sverige. 

Genom beslutet får Svenska kraftnät klartecken för att investera cirka 700 miljoner kronor i byggandet av en kraftstation och en kraftledning om 400 kilovolt, som ska gå mellan Vitåfors i Gällivare och Porjus. Investeringen är en del av ett enligt regeringen ”mycket stort” investeringsprogram som Svenska kraftnät genomför, där investeringsvolymen ska fyrdubblas de kommande tre åren, jämfört med de senaste tre åren.

Hybritprojektet där SSAB, LKAB och Vattenfall med stöd av regeringen satsar på att tillverka stål utan kol berättade i slutet av mars att världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp planeras stå klar i Gällivare år 2026 och en andra järnsvampsanläggning planeras vara klar att tas i drift 2030. Sammanlagt innebär det en kapacitat på 2,7 miljoner ton fossilfri järnsvamp per år.

”De enorma satsningar på elnätet som ska göras under de kommande åren är avgörande för att de industrisatsningar som planeras ska bli verklighet”, säger energiminister Anders Ygeman (S) i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.