Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klartecken för miljözoner för personbilar

Publicerad: 23 mars 2018, 10:27

Foto: Pixabay

1,3 miljoner bilister dieselbilar kommer förbjudas i mellanzonen, trots att de subventionerats som miljöbil.


Från den 1 januari 2020 får kommuner möjlighet att införa miljözoner för personbilar. I dag klockan elva meddelade miljöminister Karolina Skog och infrastrukturminister Tomas Eneroth hur reglerna utformas.

Miljözon 1 reglerar tunga fordon och tillåter i dag fordon i utsläppsklass euro 5 och högre. Från 2020 kommer endast fordon i euro 6 att tillåtas i denna zon.

Miljözon 2 ska reglera personbilar. För dieslar kommer endast bilar i euro 5 och euro 6 vara tillåtna, och från den 1 juli 2022 endast euro 6. Samma regler gäller för elhybrider och laddhybrider med dieselmotor. Medan euro 5 gäller för bensinbilar, elhybrider, laddhybrider, fordonsgasbilar och etanolbilar.

I miljözon 3 ska endast elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar i euro 6 få köra. För tunga fordon ställs också högre krav.

Det ursprungliga förslaget att införa miljözoner för lätta fordon presenterades av Transportstyrelsen i november 2016. I regeringsförklaringen i höstas aviserade statsminister Stefan Löfvén att regeringen vill förbättra luften i städerna genom att ge kommunerna rätt att införa sådana miljözoner. Förslaget som nu läggs fram är enligt SVT ett resultat av segslitna förhandlingar mellan regeringspartierna, där Socialdemokraterna har hållit emot, för att man inte velat stöta sig med de 1,3 miljoner bilister som kör sådana dieselbilar som kommer förbjudas i mellanzonen, trots att de subventionerats som miljöbil.

Regeringen ska nu besluta om nödvändiga författningsändringar i Trafikförordningen.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev