Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klas Eklund: Agenda 2030 är en mycket komplex affärsplan

Publicerad: 4 juli 2018, 12:20

I dag väljer många företag ut de utvecklingsmål som passar deras agenda. Men det kommer bli svårt för bolagen att vikta ihop Agenda 2030 till en helhet. Det menar Klas Eklund, senior economist, på Mannheimer Swartling.

Foto: Jon Röhne

Agenda 2030 beskrivs ofta som ett smörgåsbord med affärsmöjligheter som det står världens företag fritt att ta del av. Den svenska ekonomen och författaren Klas Eklund, som i dag har titeln senior economist på advokatfirman Mannheimer Swartling, anser dock att många underskattar komplexiteten i Agenda 2030.


Klas Eklund ser bland annat stora svårigheter i att mäta företagens arbete med målen för hållbar utveckling.
– De globala målen är 17 stycken och av väldigt olika karaktär. Några av dem är väldigt svåra att mäta, inte minst på global nivå. Det är också väldigt svårt att vikta ihop målen till något slags mått eller index. Därför kommer det vara svårt att mäta hur långt vi kommit för att uppfylla de här målen, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Klas Eklund tycker att det är viktigt att det görs försök att mäta måluppfyllelsen så gott det går. Därför vill han att forskningsinstitutioner, enskilda fondförvaltare, finansinspektioner och andra aktörer ska ges ökade möjlighet att utveckla olika mätmetoder.
– Vi får låta tusen blommor blomma så får vi se vilka som är bäst.

Att mäta de hållbara utvecklingsmålen innebär enligt Klas Eklund svåra metodmässiga och nästan filosofiska frågeställningar och han tror att det kommer att ta lång tid innan vi kommer att få se ett ledande index. Frågan är förstås hur långt vi kommer nå till år 2030 – då målen förhoppningsvis ska vara uppfyllda.
– Jag tror att vi år 2030 kommer att ha kommit väldigt mycket längre än i dag. Redan i dag tävlar många aktörer om att hitta de bästa mätmetoderna. Men jag tror inte att vi år 2030 kommer att ha hittat en 100-procentig analys. Det kommer att jättelång tid.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.