Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klas Eklund: ”Det behövs en Framtidskommission 2.0”

Publicerad: 2 juli 2014, 16:23

Den välkände ekonomen menar att diagnosen är gjord och att det nu är dags för recepten.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFredrik ReinfeldtJohan Rockström

En halvtimme innan Åsa Romsons tal i Almedalen gick Miljöpariets andra språkrör, Gustav Fridolin, upp på scenen tillsammans med några av de personer som ingick som ledamöter i regeringens Framtidskommission.

Bland annat fanns Klas Eklund på plats, seniorekonom vid SEB. Eklund berättade att han efterlyser en fortsättning på det arbete som Framtidskommissionen gjorde.

– Vi hade ett fantastiskt underlag, vi skrev bra diagnoser, och flera av oss hade väl hoppats att det skulle bli möjligt att skriva recept. Men där fanns lite olika uppfattningar. Kommissionens ordförande (Fredrik Reinfeldt red. anm.) ville inte ha det så och då blev det inte så. Men det öppnar ju också möjligheter för nästa regering. Egentligen finns det behov av någon sorts Framtidskommission 2.0 som går vidare med underlaget och använder det för att skriva de här långsiktiga recepten.

Johan Rockström, vd på Stockholm Resilience Centre och även han en av Framtidskommissionens ledamöter, var inne på samma spår som Eklund. Rockström förklarade att kommissionens arbete endast bör ses som en aperitif, i väntan på själva huvudrätten.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.