Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klas Eklund gör Kinas finanser gröna

Publicerad: 17 februari 2015, 12:11

Klas Eklund, miljöekonom på SEB, har blivit ombedd att ingå i en kinesisk tankesmedja med uppdrag att göra finansmarknaden grönare.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 februari.

Det första mötet hölls på Renminuniversitetet i Peking förra veckan.

– Det handlar om att sätta press på bankerna så att deras kreditgivning blir grönare, att utreda om det går att införa gröna obligationer och hur en handel med utsläppsrätter skulle kunna se ut, säger Klas Eklund till Miljöaktuellt.

Tankesmedjan heter China council for international cooperation on environment & development (CCICED) och leds av en vice premiärminister. I gruppen sitter den kinesiske miljöministern och många internationella experter, till exempel Nicolas Stern och chefen för OECD:s miljösektion.

Ett av CCICED:s projekt under året är att utreda reformer av finansmarknaden och hur det kan bidra till minskade utsläpp och bättre miljö. Rekommendationerna ska lämnas över till premiärministern i höst och arbetas in i den 13:e femårsplanen som ska antas 2016.

Enligt Klas Eklund har Kina har ett speciellt läge. Landet ligger efter väst när det gäller en effektiv finanssektor (har varit hårt kontrollerad under lång tid) och när det gäller frågor om rening av utsläpp och liknande.

– Å andra sidan har Kina enorma finansiella muskler och en stat som kan peka med hela handen. Paradoxalt nog innebär det att Kina har en unik möjlighet att kraftsamla när det gäller att rikta in finanssektorn och göra ekonomin grönare, säger Klas Eklund.

Enligt honom råder det inget tvivel om att miljöfrågorna ligger högt upp på den politiska dagordningen i Kina och att arbetet med att gifta ihop miljöarbete och finanssektor ingår i nästa femårsplan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.