Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klas Eklund i ny roll – kan bli bankvärldens första hållbarhetsekonom

Publicerad: 10 mars 2016, 12:19

Klas Eklund, numera Senior Economist Sustainability på SEB.

Senior Economist Sustainability blir Klas Eklunds nya titel.


Ämnen i artikeln:

CleantechPolitikTeknik

SEB:s seniorekonom Klas Eklund får nu ett större ansvar för hållbarhetsfrågor och analyser kopplade till klimat och global utveckling. Hans tidigare titel Senior Economist byttes vid årsskiftet till Senior Economist Sustainability och samtidigt flyttade Eklund till bankens hållbarhetsstab.
–  Jag vet inte om det finns någon annan motsvarande hållbarhetsekonom i bankvärlden men jag tror faktiskt inte det, säger Klas Eklund.

Tidigare var Klas Eklund rådgivare åt bankens ledning och sysslade mycket med stora allmänekonomiska frågor. Nu blir han hållbarhetsgruppens ekonom och ska tillföra långsiktiga analyser om den klimatpolitiska utvecklingen, framstegen inom miljöteknik och risker med värdeminskningar av fossila tillgångar, så kallade stranded assets. Analyserna ska användas i beslut om kreditgivning, investeringar, finansiering och fondförvaltning.
–  Det är viktigt att integrera hållbarhetsanalys med ekonomisk analys och i synnerhet när det gäller banker. Alla företag arbetar med ESG (environment , social issues och governance). Efter finanskrisen har bankerna främst jobbat med governance, genom att exempelvis förstärka interna kontrollsystem och förändra belöningssystem. Mitt arbete går ut på att tänka ännu mer långsiktigt. Hur ser gröna finansmarknader ut om tio år? Hur kommer Stockholm som finansiellt centrum för gröna produkter att se ut? Och vad kan Sverige göra för att bidra till utvecklingen?

Han välkomnar Finansinspektionens rapport som släpptes i veckan. Den betonar vikten av att finansföretag utvecklar kunskaper om klimatrelaterade risker och gör stresstester för att fånga upp riskerna i sina beslut.
–  Jag tycker att det är ett bra budskap. Vi gör sådana stresstester kring valuta och bostadsmarknaden hela tiden så det är inget nytt för oss. Nu får vi ytterligare en aspekt att ta hänsyn till. Generellt gäller att de analyser som vi gör på aktie- eller kreditsidan nu måste utvidgas med hållbarhetsaspekter.

Klas Eklund tror på en kombination av företagspåverkan och att i vissa fall välja bort ägande i företag som exempelvis bryter mot mänskliga rättigheter. I sin nya roll ser han stora möjligheter att hjälpa kundföretag och företag som SEB har ägande i genom analyser, exempelvis inom expertområdet gröna obligationer och analyser av hur företagens kreditvärdighet påverkas om priset på kol eller olja stiger.
–  Vi sitter i kommittéer och samtal som påverkar valberedningar och investeringsprojekt i många företag. Hållbarhet handlar inte bara om vad vi själva gör utan även om vad våra kunder och underleverantörer gör.

I fjol lyfte debatten om hållbarhet i finansbranschen rejält. Vad händer i år?
–  Det här är en process som bara har börjat, fjolåret var en sorts tipping point då det plötsligt blev glasklart för alla. Det hade att göra med FN:s nya utvecklingsmål, avtalet som slöts i Paris och Kinas ambitiösa femårsplaner som även påverkar företagens klimatarbete. Kina är också ordförande i G20 i år och har satt upp ett antal utvecklingsbanker som ska drivas utifrån hållbara principer. Världens största utsläppare börjar agera. Bara för några år sedan var det en vanlig uppfattning att det fanns en trade off mellan lönsamhet och hållbarhet. Den synen är borta och nu är det precis tvärtom. Om vi inte tar hänsyn till den här typen av långsiktiga frågor ökar risken i vår kreditportfölj.

Vilka frågor håller du ett extra öga på under 2016?
–  Det är flera olika saker. Vad som händer efter COP21 och hur olika länder reagerar på det, hur miljömålsberedningens mål påverkar våra kunder och frågan om stranded assets. Det är inte lätt att räkna på stranded assets, det är ett jättejobb med vår gigantiska kreditportfölj, men den typen av stresstester måste vi göra. Det jobbet har precis börjat.

Är målet framöver att hållbarhet ska vara helt integrerat i alla era analyser? Behövs du då?
–  Jag och hållbarhetschefen brukar ofta skämta om att vårt mål på sikt är att avskaffa oss själva. Men där är vi inte i dag.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

CleantechPolitikTeknik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.