Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimat: Därför ökar inte utsläppen då ekonomin vänder

Publicerad: 15 oktober 2010, 05:52

Utsläppen har drastiskt minskat under lågkonjunkturen. Vad händer nu när ekonomin åter accelererar?


Utsläppen av växthusgaser minskade med 6.9 procent inom EU mellan 2008 och 2009, framför allt tack vara den ekonomiska avmattningen. Men vad händer nu när ekonomin åter tar fart och fabrikerna gasar på? Kommer utsläppen att öka i samma takt?

Nej, bedömare
anser att utsläppen i Europa inte kommer att återgå till tidigare nivåer eller öka i takt med att ekonomin accelererar. Innovationer inom grön energi, smart miljöteknik och bättre affärsmodeller kommer att bidra till att hålla utsläppen i schack.
– Jag tror inte att vi får se en massiv återstudsning efter recessionen. En mängd substitut till fossilt bränsle kommer att finnas, sa Jacqueline McGlade, chef för EU:s miljöbyrå European Environment Agency, EEA, under veckans konferens Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit.

– Kostnaden för el och kraft får människor att skruva om sina affärsmodeller med hänseende till tillgång till vatten och tillgång till energi, sa hon. Den återstående frågan är transporter, men det jag tror att vi kommer att angripas kraftfullt nu.

De minskade utsläpp av växthusgaser under lågkonjunkturen ser ut att hjälpa EU att nå de krav på minskade koldioxidutsläpp som fastställts i Kyotoprotokollet, framhåller miljöbyrån i en ny rapport. Under 2008 och 2009 minskade de 15 EU-länder som 1997 skrev under protokollet sina utsläpp med 250 miljoner ton koldioxid.

Trots upplyftande statistik är det för tidigt att sänka garden. Under de kommande decennierna måste kampen mot den globala uppvärmningen vara högst på dagsordningen, framhåller Jacqueline McGlade.
– I Arktis väntas en temperaturökning på 6 ­ 12 grader vid slutet av
århundradet, sa hon. Vad som händer i Arktis har väldigt stor inverkan på vad som händer i Europa.

Industriproduktionen inom de 16 euroländerna ökade med nästan 8 procent i augusti jämfört med samma månad förra året.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News