Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimat: Så kan bastueffekten göra tropiska områden dödliga för människan

Publicerad: 18 november 2010, 09:39

Enligt forskare kan vi vara på väg mot en temperaturnivå där delar av tropikerna kan bli så varma och fuktiga att människan inte överlever där.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Torka, vattenbrist och utbrända områden är den gängse bilden av en värld där temperaturerna höjs. Men också en rik växtlighet med hög luftfuktighet kan komma att ställa till stora problem för människan om temeperaturerna höjs. Enligt forskare kan världen komma att få tropiska områden som till och med kan bli så varma och fuktiga att människor inte överlever där.

Kombinationen värme och luftfuktighet , eller bastueffekten, ställer hårda krav på människokroppen. Då luftfuktigheten ökar minskar nämligen kroppens förmåga att kylas ned med hjälp av kroppens svettsystem.

Idag finns det ytterst få områden som är så varma och fuktiga att människan inte kan överleva. Men de finns – i den Mexikanska Naica-grottan är det till exempel ofta över 60 grader varmt och luftfuktigheten är så hög att människor bara överlever en och en halv timme.

Regnskog i Costa Rica

Nu berättar emellertid New Scientist om forskare vars modeller förutspår att flera områden i tropikerna kan komma att bli så varma och fuktiga att de blir obeboeliga för människan. Enligt forskarna har processen redan startat och i de värsat scenariorna så kan flera sådana områden finnas om mindre än 100 år.

Anledningen till att vi inte redan idag har obeboeliga tropiska områden beror på den naturliga "termostat" som planeten har. Då fuktig luft blir varm så stiger den och skapar regn och stormar som i sin tur kyler ner området.

Men här, berättar New Scientist, finns det en hake. Den temperaturnivå – eller stabilitetströskel – då luften börjar stiga beror nämligen på hur varm luften runt omkring är. Om stora områden värms upp, till exempel av klimatförändringar, så höjs stabilitetströskeln för att den varma luften ska stiga.

Vid University of Hawaii
har Nathaniel Johnson och Shang-Ping Xie studerat satelitdata med nederbördsstatistik de senaste 30 åren. De har kommit fram till att havsytan i tropikerna idag måste bli 0.3 °C varmare än på 1980-talet för att den ovanliggande luften ska stiga och skapa regn. Det här betyder enligt New Scientist att stabilitetströskeln redan börjat stiga. Enligt forskarna gäller samma antaganden för landmassor i tropikerna.

Detta
leder enligt New Scientist till att det inom några år eventuellt kan finnas tropiska områden på Jorden där det är så varmt och fuktigt att en människa skulle dö, även om han stod naken i skuggan med en fläkt framför sig.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.