Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimataktivister utsätts för vuxnas näthat

Publicerad: 24 oktober 2019, 08:05

Greta Thunberg och Andreas Magnusson är utsatta för näthat från vuxna för sin klimataktivism.

Foto: Foto (t h): Cocoparisienne/Pixabay

Unga klimataktivister utsätts ofta för näthat. Nu måste vuxna ta ett större ansvar för att stoppa näthatet mot barn och unga. Det säger Andreas Magnusson i Fridays For Future.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Andreas Magnusson är en femtonårig klimataktivist och en av förgrundsgestalterna i Fridays For Future, den unga globala proteströrelse för klimatet som under det senaste året etablerats och vuxit snabbt som en följd av Greta Thunberg ensamma klimatstrejk. För aktivisterna har dock uppmärksamheten även en baksida.
”Unga som kämpar för miljön och klimatet kan drabbas av näthat, kränkningar och ibland även hot från vuxna. Hårdast drabbas de som syns och hörs mest i medier, säger han i en kommentar inför att han ska tala om näthatet på en konferens om ungas inflytande, som arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i november.

Språket som möter ungdomarna kan vara grovt.
”I kommentarsfälten hos de större tidningarna och i sociala medier kallar vuxna oss ’hjärntvättade’, säger att vi ’ska spärras in’ och sätter olika diagnoser bara för att vi säger sådant som är fakta. Jag läser inte allt som skrivs men jag vet andra som gör det och som mår väldigt dåligt av det”, säger Andreas Magnusson.

Andreas Magnusson anser att vuxna måste ta ett större ansvar för att stoppa näthatet mot barn och unga.
”Kanske behövs mer rättsliga konsekvenser”, säger han.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, konstaterar att hot och hat inte hör hemma i demokratiska samtal.
”Näthat är alltid allvarligt, men extra allvarligt blir det när vuxna angriper unga som valt att engagera sig för viktiga samhällsfrågor”, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev