Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatanpassning: Den flytande skolan

Publicerad: 12 Februari 2014, 14:48

I Makoko, Nigeria, har arkitektkontoret Nlé skapat en lösning på framtida klimatproblem.


Alla som sett den klassiska kalkonfilmen Water World med Kevin Costner i huvudrollen vet hur det går när vi inte tar hand om vår planet. Men faktum är att man på vissa platser redan bygger flytande städer på vattnet. Makoko i Nigeria är en sådan plats. Här har människorna i flera generationer byggt bostäder i slummen vid lagunen som omger huvudstaden Lagos.

Foto: Nlé

En byggnad som nu fått stor uppmärksamhet, inte minst i sociala medier, är områdets flytande skola, som ritats av arkitekten Kunlé Adeyemi och hans arkitektkontor Nlé. Byggnaden har nominerats i kategorin arkitektur i den prestigfyllda tävlingen Designs of the Year som arrangeras av Design Museum i London.

Kunlé Adeyemi menar att hans design undersöker hur afrikanska städer kan hantera den kraftiga urbaniseringen och de översvämningar och vattennivåhöjningar som väntas komma i samband med klimatförändringarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.