Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatanpassning: ”EU-strategi gör skillnad

Publicerad: 25 september 2013, 11:03

Idag pågår konferensen Klimatanpassning Sverige 2013 i Stockholm.
-Det var bråttom att få fram en gemensam strategi för att hitta finansiellt stöd till lokala projekt och den kommer att göra skillnad, säger Delgado Rosa från Directorate General for Climate Action.


EU-kommissionens nya klimatanpassningsstrategi är ett viktigt steg för att finansiera projekt i medlemsländerna, menar Delgado Rosa från Directorate General for Climate Action på Miljöaktuellts konferens om klimatanpassning som pågår just nu.
– Det var bråttom att få fram en gemensam strategi för att hitta finansiellt stöd till lokala projekt och den kommer att göra skillnad, säger Delgado Rosa i sitt anförande på Grand hotel i Stockholm på morgonen.

Kommission fattade beslut om strategin i april. Den kommer enligt Delgado Rosa att göra stor nytta också för ett bättre gränsöverskridande samarbete och för att koordinera arbetet med konkurrerande politikområden som frihandel.
20 procent av EU:s budget under perioden 2014 till 2020 kommer att satsas på olika former av klimatarbete och det gäller att hålla sig framme. För den som vill finansiera klimatanpassningsåtgärder finns en rad stora fonder att söka från och sedan en tid även den gröna Life-fonden.

Så här långt har 15 EU-länder plockat fram nationella planer för klimatanpassning. Delgado Rosa är inte övertygad om att ett gemensamt EU-direktiv skulle skynda på arbetet utan säger att det kanske bara blir byråkratiskt, men det är ändå viktigt att de 27 medlemsländerna håller ungefär samma nivå på sitt arbete.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.