Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatanpassning för stigande havsnivåer

Publicerad: 30 juni 2017, 06:45

Den som har följt FN:s internationella klimatförhandlingar vet att klimatanpassning är en central del i de internationella förhandlingarna. Det är framför allt utvecklingsländer och lågt liggande önationer, de som väntas drabbas hårdast av klimatförändringarna, som…


Den som har följt FN:s internationella klimatförhandlingar vet att klimatanpassning är en central del i de internationella förhandlingarna. Det är framför allt utvecklingsländer och lågt liggande önationer, de som väntas drabbas hårdast av klimatförändringarna, som har tryckt på vikten av klimatanpassnings-åtgärder. Under de senare åren har frågan om anpassning till ett förändrat klimat även fått en större plats i den svenska debatten. Det handlar exempelvis om stigande vattennivåer och hur det påverkar samhällsplaneringen. I slutet av maj lämnade Klimatanpassnings-utredningen över sitt betänkande Vem har ansvaret? till regeringen och slutsatserna i utredningen lär stötas och blötas på flera håll i Almedalen – inte minst eftersom Gotland är ett av de utpekade riskområdena i Sverige.

Intressanta seminarier på temat

Hur kan vi rusta oss för ett stigande hav?

Arrangör: SMHI
Tid och plats: Måndag 3 juli, 13.00-14.00, S:ta Karins kyrkoruin.
Beskrivning: SMHI presenterar nya rön om havsnivåer runt Sveriges kust, vilka effekter ett stigande hav ger och hur vi kan planera för att minska sårbarheten. Detta seminarium är en del av SMHI:s klimathalvdag, som även innehåller seminariet ”Mera mat i förändrat klimat – men hur ska vi använda vattnet?”.

Stigande havsnivåer – ska mark och bebyggelse skyddas eller överges?

Arrangör: Statens geotekniska institut
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 11.00-12.00, Ocean Surveyor.
Beskrivning: Det byggs som aldrig förr och samtidigt skapar klimatförändringen med stigande havsnivå nya förutsättningar för markens byggbarhet. Hur länge kan vi bo och bygga på kustnära mark som visar på stora risker i ett föränderligt klimat?

Miljonklipp vid klimatanpassning

Arrangör: Sweco
Tid och plats: Onsdag 5 juli, 11.00-12.00, Mellangatan 1.
Beskrivning: Klimatanpassning av samhället mot översvämningar är kostsamt men låta bli är dyrare. Försäkringsbolag rapporterar årligen in översvämningsskador för flera hundra miljoner kronor. Vi delar med oss av beslutsstödsanalyser vid klimatanpassning och hur stora samhällsekonomiska vinster kan göras.

Vem har ansvar för klimatanpassning, och vem tar det?

Arrangör: Svensk Försäkring
Tid och plats: Onsdag 5 juli, 13.30-14.30, Gotlands museum.
Beskrivning: Utredaren Eva Eriksson redovisar det viktigaste slutsatserna i sitt betänkande. Därefter vidtar en debatt med berörda parter om slutsatser och förslag kommer att minska klimatförändringarnas negativa effekter i form av översvämningar, skred, erosion med mera.

Hallå där Åsa Sjöström, verksamhetsledare, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning SMHI

Under årets Almedalsvecka kommer många olika klimatanpassnings-frågor diskuteras. Vilken ser du som viktigast och varför?

– Stigande havsnivåer är i starkt fokus för alla kustkommuner i södra Sverige. Ofta talar vi om risker för landområden som är mycket attraktiva. Havsnivåhöjningen innebär många utmaningar bland annat för bebyggelse och infrastruktur, dricksvatten och biologisk mångfald. Vi måste visa på goda exempel av olika slag för att hitta hållbara lösningar.

– En annan fråga är hur samhället ska möta ökade problem med torka när det gäller vår livsmedelsförsörjning. Ett varmare klimat med en längre växtsäsong kan öppna för bättre odlingsmöjligheter. Samtidigt ökar konkurrensen om vattnet. Här behöver vi titta på effektiva sätt att spara och samla vatten men också på hur man kan samverka kring vattenresurserna.

Nästa spaning: Storkapitalet vänder blicken mot ansvarsfulla investeringar

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.