Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatanpassning: Proffsen ropar efter styrning – ”Behövs inte” säger regeringen

Publicerad: 22 September 2011, 10:43

Svenska miljöproffs menar att det saknas en tydlig, konkret nationell strategi för klimatanpassning. – Ni har fel, säger statssekreterare Ulf Perbo.


På konferensen Klimatanpassning Sverige 2011 samlades 130 miljöproffs från näringsliv, myndigheter, kommuner och andra organisationer för att diskutera ansvaret och utmaningarna med den det klimatanpassningsarbete som måste göras i Sverige de kommande decennierna.
Programmet och diskussionerna handlade i mångt och mycket av att gå igenom det befintliga kunskapsläget och de verktyg och strategier som finns på plats redan idag. Under dagen blev dock tydligt att det saknades en tydlig, konkret strategi för klimatanpassning.

En absolut majoritet av besökarna (undersöktes genom handuppräckning) ansåg att det saknades ett tydlig, konkret nationell strategi för klimatanpassning. Likaså att det saknades nationellt ledarskap på området.

Något som man dock från regeringen inte håller med om.
– Ni har fel, säger Ulf Perbo i en intervju till tidningen Miljöaktuellt. Se intervjun i videon nedan.

På plats på konferensen var även tre svenska politiker, Jens Holm(v), Helena Leander(mp) och Lars Tysklund (fp) som menade att riktlinjerna och styrningen kring frågan kunde bli tydligare.
Både Helena Leander och Jens Holm ville se ett nytt Klimp (eller Klamp) med medel för kommuner och organisationer för klimatanpassningsåtgärder.
Lars Tysklind ville satsa mer pengar på ökad kunskapspridning av framtida risker.

Mot bakgrund att anpassningsfrågan har bäring många decennier i framtiden fick politikerna frågan om blocköverskridande. Svaren var genomgående ja, även om Lars Tysklind var lite skeptisk.
–  Vi ser problemet på samma sätt, men det är väl hur vi ska lösa dem som kan skilja sig åt.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.