Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatanpassning: regeringen utlovar nationell handlingsplan

Publicerad: 23 september 2015, 08:07

Under den här mandatperioden kommer en plan för Sveriges arbete med klimatanpassning.


I dag anordnar Miljöaktuellt konferensen Klimatanpassning Sverige, där Gunvor G Ericson, statssekreterare på miljödepartementet, inledde med att ge regeringens syn på frågan.

I sitt anförande utgick Gunvor G Ericson från SMHI:s rapport från i mars, Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat, där det bland annat görs klart att samordningen mellan olika aktörer måste förbättras och att finansieringsfrågorna måste ses över.
– Underlaget är ute på remiss och vi bereder frågan på regeringskansliet, det vill säga ser på vilket sätt vi kan lyfta det vidare, sa Gunvor G Ericson.

En annan del som statssekreteraren ville lyfta fram är de handlingsplaner som länsstyrelserna presenterade 2014 och som ska fungera som vägledning för det fortsatta regionala och lokala klimatanpassningsarbetet.
– Det är också viktigt att länsstyrelserna redovisar och tar upp hur arbete går i sina årsredovisningar för 2015, så att regeringen kan plocka in det i sitt fortsatta arbete.

Gunvor G Ericson berättade även att ambitionen är att regeringen ska få fram en nationell handlingsplan under den här mandatperioden.
– Vi behöver ta fram en nationell handlingsplan om hur vi ska jobba med klimatanpassningen. I det arbetet måste vi också jobba med att förtydliga ansvars- och finansieringsfrågorna. Jag vet att vi alla brottas med de frågorna, både på statlig, regional och kommunal nivå.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.