Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatavtalet ses som början på slutet för den fossila eran

Publicerad: 14 december 2015, 09:23

Foto: Greenpeace

Miljöaktuellt har samlat några av kommentarerna till det nya avtalet.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceJohan RockströmKlimatavtalNaturskyddsföreningenSvante AxelssonVärldsnaturfonden

Ett problem som många lyft angående det nya klimatavtalet är att det tar sikte på 1,5 graders medeltemperaturhöjning samtidigt som det inte framgår med hur mycket eller hur snabbt som utsläppen måste minska. På Twitter kommenterade tv-meteorologen Pererik Åberg detta så här:

”Att ha mål för medeltemperaturen 2100 utan utsläppskrav är som att säga att man ska vinna Champions League utan både spelare och plan.”

Från flera håll påpekas att den enda möjliga tolkningen av klimatavtalets nämnande av 1,5 grader är att de fossila bränslena nu snabbt måste fasas ut – ett arbete där de rika nationerna måste ta täten.

– Mycket tyder på att klimatavtalet är en vändpunkt och början på slutet för den fossila eran, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Klimatavtalet skickar en tydlig signal till alla länder, städer och företag att skärpa sina klimatmål och snabba på omställningen till total fossilfrihet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Strävan att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader innebär i praktiken att världen helt måste fasa ut fossila bränslen till 2050, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, skriver i en kommentar att världens rika nationer, som EU:s medlemsstater, USA, Australien och andra OECD-länder måste sikta på att helt fasa ut fossila bränslen redan till år 2030.

The Paris Agreement kan läsas här (pdf).

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.