Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatbidrag hittills kan ge 2,7 graders uppvärmning

Publicerad: 30 oktober 2015, 11:27

Bildtext här

UNFCCC-sekretariatet försökte hålla en positiv ton när det under fredagen lanserade sammanställningen av de klimatbidrag som FN-länderna hittills lämnat inför toppmötet i Paris. Detta trots att uppvärmningen hamnar på 2,7 grader.


Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Idag presenterade FN sin sammanställning av de klimatbidrag som länder inkommit med, så kallade Intended Nationally Determined Contributions, inför de kommande förhandlingarna i Paris.

Sekretariatet för FN:s klimatkonvention UNFCCC har sett över 146 länders bidrag, som hade lämnats in före den 1 oktober i år och analyserat om de räcker för att hålla temperaturökningen under två grader. Bidragen som analyserats motsvarar 86 procent av världens totala växthusgasutsläpp.

I rapporten lyfter UNFCCC-sekretariatet fram att ländernas ansträngningar för att motverka klimatförändringarna ger hopp om att tvågradersmålet ska kunna nås.

Samtidigt är det tydligt att pressavdelningen på UNFCCC-sekretariatet har gjort sitt bästa för att dagens budskap ska ha en positiv klang för att bygga momentum inför klimatttoppmötet och därmed öka chanserna att få till stånd ett ambitiöst klimatavtal.

De första siffrorna som nämns handlar om att bidragen hittills ger en genomsnittlig global utsläppsminskning per capita på ”så mycket som” åtta procent till 2025 och nio procent till 2030. Det efterföljande citatet av UNFCCC:s generalsekreterare Christiana Figueres är dock mer oroväckande:
– INDC:erna kan begränsa den prognosticerade temperaturhöjningen till omkring 2,7 grader celsius till 2100, på inga sätt tillräckligt men mycket lägre än uppskattade fyra, fem eller fler grader av uppvärmning som beräknats av många före INDC:erna.

Här hittar du hela rapporten från UNFCCC.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.