Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatet hotar flygsäkerheten

Publicerad: 30 Januari 2015, 07:58

Den varningen utfärdar nu en expert.


Klimatförändringarna riskerar enligt flygexperten Jan Ohlsson att äventyra säkerheten för det kommersiella flyget.

Air Asia-planet som störtade i Javasjön i december – och där samtliga 162 ombord omkom – överraskades av ett kraftigt oväder som fick piloterna att tappa kontrollen, enligt vad som framkommit.

Det är ett exempel på hur stormar kan hota flygsäkerheten, menar Jan Ohlsson.

– Man kan tycka att tekniken vunnit över moder natur. Men med klimatförändringar så får vi fler och kraftigare stormar och åskväder på högre höjder som planen inte kan gå över. Det ger också kraftigare isbildning i molnen, säger han till Di.se, som skriver att bland annat jetströmmarna tilltagit i styrka och att det kopplas till det förändrade klimatet.

Det här kan i sin tur orsaka så kallad klarluftsturbulens som kan skada både plan och passagerare, eftersom det blir allt svårare att förutse och parera mot turbulensen.

Jan Ohlsson har, berättar Di, sammanställt internationell statistik över incidenter och olyckor inom det kommersiella flyget sedan andra världskriget.

Samtidigt har brittiska forskare varnat för stigande koldioxidhalter som kan öka turbulensen kraftigt på 10 000 meters höjd i den hårt flygtrafikerade Nordatlantiska korridoren.

– Det är möjligt att man tekniskt kan bemöta det här på sikt. Men till att börja med bör man vänta sig fler omdirigerade och inställda flyg. Du riskerar att få fler olyckor om du inte gör det”, säger Jan Ohlsson i artikeln.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.