Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatexpert: EU har gått vilse i klimatförhandlingarna

Publicerad: 10 November 2009, 10:04

Klimatexperten Jennifer Morgan tycker att Europa verkar ha gått vilse i klimatförhandlingarna.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Det är i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet som den amerikanska klimatexperten Jennifer Morgan skriver att hon tycker att Europa verkar ha gått vilse i klimatförhandlingarna. För att det ska bli ett bra avtal krävs att Europa tar samma ledarskap som man gjorde under Kyotoförhandlingarna.

"Europeiskt
ledarskap spelade en avgörande roll för framgångarna i de förhandlingar som ledde fram till Kyotoprotokollet 1997, världens första lagligt bindande överenskommelse om att motverka klimatförändringarna" skriver hon och säger vidare att Europas ledarskap också kommer att vara avgörande i Köpenhamn i December.

Tyvärr,
konstaterar Jennifer Morgan, har vi fortfarande djupa klyftor mellan i-länder och u-länder. Här krävs det förtroende och därför måste de utvecklace länderna "leverera både en omfattande, förutsägbar finansiering och en tekniköverföring i stor skala till fattigare länder."

Utan ett sådant stöd menar Jennifer Morgan att utvecklnigsländerna inte rimligen kan förväntas driva klimatfrågor som "ren energi, bevarande av skogar och andra åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser i den omfattning och den takt som krävs." Än så länge har inget utvecklat land förutom Norge formulerat något genomarbetat förslag på den typ av klimatfinansiering som behövs.

Läs Jennifer Morgans debattinlägg i SvD.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.