Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändring förvärrar väderfenomen i södra Afrika

Publicerad: 11 oktober 2016, 14:09

I en ny rapport har forskare från Lunds Universitet, tillsammans med kollegor från USA och Nederländerna, undersökt hur snabba klimatförändringar, till följd av lokala väderfenomen, påverkar tillgången på livsmedel och bränsle på landsbygden i Afrika söder om Sahara.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Två väderfenomen, El Niño och Southern Osilliation som tillsammans kallas ENSO, leder till kraftiga klimatskiften i östra och södra Afrika. Hittills har det varit oklart hur de snabba förändringarna påverkar tillgången på livsmedel, energi och bränsle på landsbygden i Afrika söder om Sahara. Men i en ny tvärvetenskaplig studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Climate Change har forskare från Lunds Universitet, tillsammans med kollegor från USA och Nederländerna, undersökt effekterna.

Genom att analysera data från NASA och FNs livsmedelsorgan FAO har forskarna räknat ut hur mycket koldioxid växterna i området tar upp genom fotosyntes. Därefter har man utgått från materialet för att räkna ut hur mycket mat, djurfoder och bränsle som kan produceras i regionerna. Forskarna har jämfört åren mellan 2000-2013 och de konstaterar i rapporten att de år då ENSO inträffar påverkas växtligheten negativt. Detta leder till brist på mat och andra varor på landsbygden. I takt med de globala klimatförändringarna väntas även väderfenomen som ENSO bli allvarligare och inträffa oftare. Forskarna uppmanar därför beslutsfattare i södra och östra Afrika att studera ENSO för att förstå vilka konsekvenser väderfenomenen kan få i framtiden.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.