Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändring hotar franska ostron

Publicerad: 30 oktober 2013, 13:36

Varmare vatten har lett till en ökning av bakterier som hotar franska ostron. I år fruktar ostronodlarna att upp till 70 procent av skörden kan angripas av bakterier, och de ekonomiska förlusterna förväntas bli stora.


Ämnen i artikeln:

Frankrike

Det är Sveriges Radio som besökt Frankrike där varmare vatten under de senaste åren har lett till en ökning av bakterier som angriper ostronen. Redan 2008 attackerades ostron av muterade herpesvirus och i år har man stött på en ny bakterie som även ger sig på vuxna ostron. Nu fruktar odlarna att upp till 70 procent av skörden kan dö.

Det varmare vattnet kan också påverka ostronens motståndskraft, liksom bekämpningsmedel och mediciner som släpps ut i vattnet och som tycks göra ostronen känsligare för bakterieangrepp.

Tristan Renault arbetar på det statliga franska forskningsinstitutet Ifremer. Han säger till SR att han är oroad över utvecklingen. Ostron kan inte behandlas med vaccin, eller andra metoder och även om forskarna arbetar för att ta fram nya motståndskraftiga ostronsorter kommer det att ta många år innan man når resultat.

Ostronodlare Simon Julien säger till SR att han tror att vi kommer få se betydligt fler ostronodlingar i Skandinavien när temperaturerna i de sydeuropeiska vattnen blivit för höga för djuren.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Frankrike

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.