Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatförändring stjäl vinden från vindkraften

Publicerad: 29 Februari 2012, 12:50

Växthuseffekten ökar nederbörden och urholkar vindenergin. Nu vet man hur mycket, skriver New Scientist


Ämnen i artikeln:

Vindenergi

Forskarna vet ungefär hur mycket vindenergi som försvinner med varje extra regndroppe och har därför försökt att uppskatta storleken på de ökade nederbördsmängderna för att få fram ett mått på energiförlusterna, rapporterar New Scientist.

Juliana Dias vid NOAA:s forskningslaboratorium och Oliver Pauluis vid New York university har gett sig i kast med räkneuppgiften. Resultaten publiceras i tidskriften Science.

När en regndroppe faller bromsas den upp av kontakten med den omgivande luften. Friktionen som uppstår stjäl energi som sprids ut i atmosfären. Den omvandlas till värme som inte är användbar för att skapa vindenergi.

Forskarna hämtade uppgifter från en vädersatellit. Resultaten tyder på att varje extra regndroppe medför att det i snitt försvinner 1,8 watt vindenergi från varje kubikmeter luft i atmosfären.

”Det är ganska mycket. Regndroppar och iskristaller utgör en liten del av atmosfärens samlade massa. Men inte desto mindre stjäl de mycket energi” säger Dragan Frierson från universitet i Seattle till New Scientist.

Oliver Pauluis tror att
energiförlusten ökar med några procent för varje grad temperaturen stiger. Så förlusterna för vindkraft kommer troligen att vara marginell. Det kommer heller inte att ha någon avgörande inverkan på lokala väderfenomen som orkaner, skriver New Scientist.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.