måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändringar består i 1 000 år

Publicerad: 28 januari 2009, 09:03

Även om vi skulle stoppa alla utsläpp av koldioxid skulle effekten ändå finnas kvar väldigt länge.


Amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, Noaa, har undersökt hur länge de klimatförändringar som människan kan vara skyldig till kan påverka klimatet och det visar att det vi gör nu kan hänga med länge.

I studien har forskarna använt de senaste klimatmodellerna för att se hur klimatet påverkas om koldioxidutsläppen når vissa nivåer och sedan stoppas helt. Enligt forskarna pekar deras resultat på att effekter som minskade regnmängder kan hänga kvar i upp till 1 000 år efter att människan stoppat alla sina koldioxidutsläpp.

I ett scenario undersökte forskarna vad som skulle hända om kolidioxidhalten skulle öka från dagens 385 miljondelar (ppm) till 450-600 miljondelar. Regnmängderna skulle då minska kraftigt i Sydeuropa, Afrika, västra Australien och syvästra Nordamerika. Resultatet skulle bli utbredd torka i de områdena med brist på dricksvatten, mindre yta odlingsbar mark och fler bränder som resultat.

Havsnivåerna kommer också att öka och de kommer att fortsätta öka i 1 000 år även om man inte räknar in det vatten som kan frigöras från smältande istäcken. Bara den ökande värmen gör att vattnet expanderar och höjer havsnivån med upp till en meter vid koldioxidnivåer på 450-600 ppm räknar forskarna med.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev