söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändringar förstör en tiondel av världens spannmålsproduktion

Publicerad: 11 januari 2016, 05:00

Enligt en ny rapport har forskare för första gången mätt de globala skador som drabbat jordbruket på grund av extremväder.


Enligt rapporten som publiceras i Nature är Nordamerika, Australien och länder i Europa de som förlorat störst del av spannmålsodlingen på grund av klimatförändringar, rapporterar ATL.

Forskarna har granskat hur torka, översvämningar, extrem kyla- och värme påverkar produktionen. De har undersökt 177 länders spannmålsproduktioner under de senaste 50 åren.

Enligt studien orsakar torka och extrem värme störst spannmålsförluster – med mellan nio och tio procent. Även översvämningar och kyla har påverkat produktionen. Torkan gör störst skada i länder med storjordbruk. Nordamerika, Europa och Australien har enligt studien haft en produktionsminskning med 20 procent jämfört med Afrika och Asien som odlar i mindre jordbruk.

En annan faktor, säger forskarna, kan vara att jordbrukare i utvecklingsländerna är benägna att undvika risker jämfört med sina rikare motsvarigheter i västvärlden. Men även om förlusterna är större i västvärlden så är de inte lika kännbara som när torkan slår till i fattigare länder.

Med andra ord, i Afrika eller Asien, där jordbruket kan stå för 30 procent av BNP, kan effekten bli större än i ett land som Tyskland, där skadeståndsbeloppet till sektorn kan vara högre, men står för en mycket mindre del av landets totala ekonomi.

Enligt rapporten har de flesta spannmålsförlusterna skett efter år 2000 och väderfenomenen torka och värmeböljor har blivit vanligare med åren.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev