Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatförändringar hotar pingviner

Publicerad: 18 Februari 2014, 11:16

Kolonierna av pingviner i Sydamerika och på Antarktis krymper till följd av klimatförändringarna. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Public Library of Science.


Kolonin av magellanpingviner vid Punta Tombo i Patagonien i Argentina är den största pingvinkolonin utanför Antarktis. Sedan slutet av 1980-talet har antalet fåglar här minskat från 300 000 till 200 000 par. En av orsakerna är svält på grund av överfiske. Oljeutsläpp är en annan dödsfaktor, men det stora hotet på sikt är klimatförändringarna.

Foto: Christopher Michel/ Flickr

Enligt biologerna Dee Boersma och Ginger Rebstock vid University of Washington påverkas pingvinerna av extrema väderhändelser, som exempelvis hällregn som kyler ned och dränker ungarna i bohålorna. Även värmeböljor med onormalt höga temperaturer har blivit vanligare. Dessa leder ofta till att ungarna dör av uttorkning och värmestress.

Fortfarande dör fler ungar av svält eller dödas av rovdjur, men forskarna menar att de tuffare levnadsförhållandena som klimatförändringarna medför kan innebära att dödligheten hos pingvinerna överskrider en kritisk gräns, vilket tycks vara fallet med kolonin vid Punta Tombo som minskat med en tredjedel.
En annan studie i Public Library of Science visar att även adéliepingvinen i Antarktis påverkas av klimatförändringarna.

På senare år har det blivit allt vanligare att väldiga isberg bryts loss från isen och dessa kan helt förstöra fåglarnas häckning under en säsong. Även om vare sig magellanpingvinen eller adéliepingvinen är i omedelbar fara finns risken att kolonierna kan minska kraftigt under de kommande decennierna. Det rapporterar SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.