Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändringar kan göra livsmedel 130 procent dyrare

Publicerad: 3 december 2010, 09:23

Klimatförändringar kan leda till brist på livsmedel visar ny rapport. Priset på baslivsmedel kan komma att öka med 130 procent.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det är International Food Policy Research Institute som varnar för ökade priser på baslivsmedel de kommande åren. I en ny studie räknar man med att klimatförändringarna kan komma att öka priset på baslivsmedel med 130 procent de kommande åren. Det rapporterar The Guardian.

Enligt forskningsinstitutet räcker det med så lite som en grads temperaturhöjning fram till 2050 för att det ska få förödande konsekvenser på matpriserna i världen. Då världen vid mitten av århundradet har en beräknad befolkning på 9 miljarder skulle minskade skördar få förödande konsekvenser.

I rapporten
skriver man att årets torkor, skogsbränder i Ryssland och de massiva översvämningarna i Pakistan ger en bra föraning för hur klimatförändringar kan komma att påverka världen och dess livsmedelsproduktion i framtiden.
– Topparna i matpriset år 2008 och 2010 är båda delvis effekterna av väderkomponenter, säger Gerald Nelson som varit med och författat studien till The Guardian.

Gerald Nelson
berättar vidare att det genomsnittliga kaloriintaget i världens fattigaste länder komnmer att minska dramatiskt redan till år 2025. Vid mitten av århhundradet räknar han med att undernäringen bland världens barn kommer att öka med 18 procent.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.