Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändringar tycks ha skapat världens första hybridhajar

Publicerad: 5 januari 2012, 07:57

För första gången har man hittat en hybrid mellan två hajarter. Enligt forskare kan det vara ett resultat av klimatförändringar.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

En grupp framstående havsforskare vid Queensland University i Brisbane har upptäckt att hajar på Australiens östkust har börjat korsa sig mellan arter. Den första hybridhajen man hittat är en korsning mellan en svartspetsig revhaj och australisk svartspetshaj. Totalt har forskargruppen hittat 57 korsningar mellan hajar. Svartspetsig revhaj och australisk svartspetshaj är nära besläktade, men genetisk handlar det ändå om två skilda arter.

Hybridhajen man hittat utanför Australiens östkust är en korsning mellan svartspetsig revhaj och australisk svartspetshaj. (AFP PHOTO / Pascal Geraghty / NSWDPI)

Att hajarna börjat korsa sig mellan arterna beror enligt forskarna med stor sannolikhet på klimatförändringar. Forskarna är också oroliga för att beteenden kan komma att spridas bland andra hajarter.
– Det är oftast väldigt svårt att hitta vilda hybrider mellan arter. Så att vi lyckats hitta flera stycken hybrider och avkommor från dem är anmärkningsvärt. Att hitta 57 hybrider på längs en kuststräcka på 2000 km har aldrig hänt tidigare, säger genetikexperten Jennifer Ovenden och förklarar att hybridiseringen hybridiseringen förmodligen kommer sig av en miljöförändring då den mindre australiska svartspetshajen favoriserar tropiska vatten i norr, medan den svartspetsiga revhajen föredrar tempererade vatten vid australiens sydöstra kust.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.