Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatförändringen hotar energisystemet

Publicerad: 1 december 2009, 09:13

Det svenska energisystemet kan få rejält med spö av extrema väderhändelser. Erosion, ras, skred och översvämningar hotar, varnar Energimyndigheten.


Det varmare och blötare klimatet som följer på klimatförändringen kan utgöra ett allvarligt hot mot det svenska energisystemet i framtiden. Det hävdar Energimyndigheten i en rapport som utreder hur extrema väderhändelser och klimatförändringens effekter kan påverka energisystemet.

En ökad medvetenhet om de framtida förändringarna är nödvändig, menar myndigheten. Detta eftersom att den infrastruktur som byggs i dag kommer att finnas under lång tid.

– Det handlar egentligen inte om några nya hot som uppstår, utan att påfrestningarna från klimat och väder kommer bli större och ske oftare än idag. Hoten kan också uppstå på nya platser än vi är vana vid idag, säger Ester Veibäck, projektledare vid Energimyndigheten, i en kommentar.

Några landsomfattande störningar är inte att vänta, menar Energimyndigheten. Däremot kan förändringar få stora effekter på ett lokalt och regionalt plan och hot kan dessutom uppstå på oväntade platser.

Ett sätt att angripa problemet är att tänka efter före. Att bygga hus medför elledningar och om de dras i översvämningsområden eller där markens bärighet är dålig kan problemen vara ett faktum. Att bygga kustnära och på utsatta platser faller därmed på energianvändarens eget ansvar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.