Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförändringen orsakar genförändringar hos insekter

Publicerad: 11 maj 2018, 08:22

Kustflickslända.

Foto: Luc Viatour/https://Lucnix.be

Kustflicksländans gener anpassar sig snabbt till ett nytt klimat för att underlätta både mat- och partnersök.


Forskare vid Lunds universitet har tillsammans med kollegor i Storbritannien och Australien kommit fram till att den stora kustflicksländans gener snabbt svara på förändringar i klimatet när de sprider sig norrut i Skandinavien. På bara 10 000 år, vilket är snabbt ur en geologisk synpunkt eftersom arten har funnits i miljontals år, har sländorna utvecklat genvarianter som är betydligt mer fördelaktiga i den nya miljön. Bland annat har gener som påverkar syn, fysiologi och förmåga att klara av både lägre och högre temperaturer genomgått signifikanta förändringar under expansionen norrut.

Forskarna tror att de nya generna bland annat underlättar för sländorna att hitta mat samt en partner när de sprider sig till nya områden. Forskarnas tror också att kustflicksländans snabba genetiska revolution är nyckeln till artens överlevnad i ett varmare klimat.
– Eftersom de har spridit sig från Sydeuropa när de vandrat in till Sverige efter den senaste istiden har de gissningsvis god förmåga att tolerera några graders temperaturhöjning i Skandinavien, säger Erik Svensson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet och en av författarna till studien.

Huruvida andra insektsarter är lika anpassningsbara återstår dock att se. Enligt Erik Svensson har det inte gjorts särskilt många genetiska studier av detta slag, vare sig på insekter eller andra djur, eftersom metoderna fortfarande är nya.
– Ett annat problem är att om klimatförändringarna går snabbt så kanske vissa populationer redan har dött ut eftersom de inte hann anpassa sig. Eftersom de inte längre finns kan man inte heller registrera dessa utdöda populationers genetiska sammansättning.

Klimatförändringar kan alltså leda till naturligt urval, men för att det ska bli en evolutionär respons, det vill säga en genetisk förändring krävs det också att de egenskaper som befinner sig under tryck av det naturliga urvalet även har en tillräckligt stor genetisk variation, annars kommer det naturliga urvalet att vara ineffektivt och leda till att populationen minskar i storlek.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.