Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförhandlingarna i Bonn: Små framsteg men långt kvar till nytt avtal

Publicerad: 14 juni 2010, 11:36

Klimatmötet i Bonn avslutades i fredags. Några konkreta framsteg gjordes visserligen, men det ser fortfarande mörkt ut för ett att ett nytt klimatavtal ska kunna skrivas vid COP 16 i Mexiko.


Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Efter två veckors förhandlingar i Bonn kunde världens samlade klimatförhandlare på fredagen presentera ett par konkreta framsteg. Bland annat är ett system för att hejda regnskogsskövling så gott som klart. Man har också ett färdigt system för hur finansieringen av klimatåtgärder i utvecklingsländer ska gå till.
-Båda kan nog nå sin lösning i Mexiko, sa Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson till SVT:s Rapport.

I Bonn
la också FN:s nya klimatchef, Christiana Figuera, fram en ny förhandlingstext som accepterades av deltagarna. Enligt Rapport säger den nya förhandlingstexten bland annat att de totala växthusgasutsläppen bör ha minskat  50 till 85 procent år 2050. Där står också att utsläppstoppen måste vara nådd senast 2020.
-Kan man enas om detta i Mexiko vore det ett stort steg framåt, sa Turesson till Rapport.

Få tror emellertid på att ett avgörande ska kunna bli verklighet vid nästa toppmöte i Mexiko i december. Och alla gamla motsättningar, som blev smärtsamt tydliga vid COP 15 i Köpenhamn tycks kvarstå. Det råder också fortsatt stor osäkerhet om framtiden för Kyotoprotokollet som är det nuvarande klimatavtalet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.