fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatförhandlingarna: ”Vi befinner oss i en mycket besvärlig situation”

Publicerad: 20 oktober 2010, 07:44

FN:s miljömöte i Mexiko nästa månad väntas bli en upprepning av mötet av Köpenhamn – ett fiasko.
– Vi befinner oss i en mycket, mycket besvärlig situation, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram,

Ämnen i artikeln:

Cop 15EuKlimatförhandlingarPolitik

Allt fler bedömare skakar på huvudet. Hoppet att FN:s klimatförhandlingar i Cancun, Mexiko, ska resultera i en konstruktiv överenskommelse för att bekämpa den globala uppvärmningen tryter. Få tror på ett nytt klimatavtal.

"Vi befinner oss i en mycket, mycket besvärlig situation", säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, under ett toppmöte i veckan och framhåller att allt fler länder dämpar sina engagemang eftersom de helt enkelt inte ser något engagemang från andra.

Under förra veckans sista förberedande samtal inför mötet råkade världens två största utsläppare av växthusgaser, USA och Kina, i luven på vandra. Barack Obama, som misslyckats att övertala amerikanska senaten att acceptera utsläppsminskningar till 2020, anklagade Kina för att inte göra tillräckligt för att bekämpa föroreningarna. Kina, å andra sidan, menade att det är USA:s
roll, som världens rikaste land, att visa vägen.

Framför allt hotas mötet av den uppgivenhet som förra ansträngningen, i Köpenhamn 2009, lämnade efter sig. De flesta länder gav upp hoppet om en enkel omfattande överenskommelse för att minska växthusgaserna.

Många pekar också på finanskrisen och den globala lågkonjunkturen som en anledning till den låga ambitions- och aktivitetsnivån.

Under Reuters evenemang Global Climate and Alternative Energy Summit i veckan framhöll en lång rad bedömare att mötet i Mexiko riskerar att sluta i ett fiasko. Även en tidigare höjdare inom FN säger att möjligheten att få till ett nytt klimatavtal är nästintill obefintlig.
– Helt ärligt, jag förväntar mig inte mycket av [mötet] i Cancun, eftersom åsikterna är så åtskilda och någon överenskommelse inte nås mellan de stora utsläppsländerna av koldioxid, sa Han Seung-soo under Reuters energimöte.

Danska
debattören och författaren av "The Skeptical Environmentalist", Bjørn Lomborg, menar att världens länder bör strunta i FN-samtalen. Den bästa lösningen är, enligt honom, att helt enkelt investera 100 miljarder dollar per år i miljöteknik som vind- och vattenkraft.
– Samtalen leder ingenvart, sa han, enligt nyhetsbyrån.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev